Foto: Bert Jansen      

De schooltuin in 2017

Gepubliceerd: 11 december 2017

Laatste update: 11 december 2017

Natuur- en milieugroep Animo

In dit derde schooltuinjaar van Basisschool De Grote Lier hebben twee klassen pupillen met enthousiasme en plezier getuinierd in het volkstuincomplex Middelwaert.


De klassen telden samen 60 kinderen, namelijk alle 46 kinderen  van groep 6 met daarbij  14 kinderen van groep 5. Op een zaterdagochtend in het begin van maart kwam een twintigtal ouders om de hele tuin met compost te bemesten en om te spitten. Vanaf half maart tot de zomervakantie kwamen de kinderen van 13.00 uur tot 14.00 uur tuinieren, wekelijks of soms om de twee weken, afhankelijk van het weer en de vakantie. De kinderen werden ingedeeld in 15 groepjes van vier. Elk groepje kreeg een perceeltje van 10 m2 toegewezen, waarvoor ze het hele seizoen creatief konden tuinieren. Op deze wijze leren de kinderen samen te werken. De klas van  leerkracht Joy de Jong  kwam op woensdag, de klas van Lydia van Haren op vrijdag. Ze werden bijgestaan door een vast groepje van vijf vrijwilligers (Lenneke Peters, Bert Janssen, Anneke van Schayk, Henk van Beuningen en Gerard Grubben).  De plantopkweek werd zoveel mogelijk in de eigen plastic kas gedaan.

Spinazie, sla en radijsjes waren de eerste voorjaarsgroenten die geoogst konden worden. De kinderen zaaiden en plantten een breed assortiment van zomergroenten: stokslabonen, snijbiet, peultjes, spitskool, koolrabi, wortelen en zomerprei. Op elk perceeltje stonden ook aardbeiplanten. De kinderen leren zo spelenderwijs hoe om te gaan met zaden en planten en het nut van regenwormen, insecten en het bodemleven. Ze leren hoe belangrijk water is en dat planten net als dieren en mensen voeding nodig hebben. Ook werden dahlia's en gladiolen geplant en zomerbloemen ingezaaid. Op een gezamenlijk perceel stonden aardappelen en courgettes. Het wieden van onkruid nam veel tijd in beslag. Ze zullen nooit meer vergeten dat met blote handen brandnetels aanraken niet prettig is. Het bezoek van burgemeester Gradisen op woensdag 31 mei werd door de kinderen bijzonder gewaardeerd. Vijf juli 's avonds kwamen de ouders de tuin bezichtigen.

In de zomervakantie werd het wieden en verzorgen van enkele perceeltjes door de kinderen zelf gedaan, onder begeleiding van hun ouders, Maar het meeste werk was toch voor de vrijwilligers. In september en oktober kwamen de kinderen nog twee keer om de afgeoogste planten op te ruimen tuin, compost te verspreiden, een groenbemester in te zaaien en de tuin verder winterklaar te maken. Begin september verzorgden we een stand op de Molenhoekdag. Van de aardappelen hebben de kinderen zelf frietjes gebakken.

Concluderend mogen we zeggen dat het schooltuin seizoen bijzonder vlot is verlopen, met dank aan het bestuur en verschillende leden van de tuinvereniging Middelwaert, die ons alle mogelijke hulp hebben gegeven.


Natuur- en milieugroep Intro

Door: Bert Jansen www.natuurgroepanimo.nl

Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print