Foto: Menno Tjon-Pon-Fong

Zwerfvuilproject basisschool De Grote Lier

Gepubliceerd: 25 april 2015

Laatste update: 25 april 2015

De bovenbouw van De Grote Lier kreeg in maart 2015 een reeks van opschoonactiviteiten aangereikt. Groepen 6/7, 7 en 7/8 kregen gastlessen over afvalverwerking van Menno Tjon Pon Fong van Milieugroep Animo en mevrouw Peters van de Afvalcentrale.  Dit ter voorbereiding op een excursie naar afvalcentrale ARN in Weurt. 78 kinderen volgden deze lessen.  De week daarop gingen de leerlingen met 2 bussen naar de afvalcentrale.

Met groot respect keken de leerlingen naar vuurspuwende ovens van 1300° waar het vuil werd verbrand. In de hal waar  af en aan rijdende vuilniswagens vuil stortten vroegen leerlingen of er ooit ongelukken waren? Ja een keertje gleed iemand uit op een gestorte afvalhoop. Gelukkig is hij op tijd weggehaald. Was er ooit tussen het afval wat moois gevonden? Ja,  een horloge. En op een keer wilde iemand tussen het afval zoeken: sieraden waren in een vuilniszak verzeild geraakt. Nee, niemand mag zomaar het terrein op. Buiten bekeken de leerlingen de hopen gesorteerd afval na de verbranding.

Vogels cirkelden over de afvalberg. Daarvoor was een oplossing bedacht. Valkenier Teun vertelde dat hij buizerds en valken had afgericht om vogels te verjagen.  De kinderen bekeken de roofvogels. Een buizerd vloog over en ging  op het hoofd van een meisje zitten. Het meisje schrok een beetje en hield zich muisstil. Rustig vloog de buizerd weer weg na het oppeuzelen van een stukje vlees. Tenslotte haalde de valkenier een prachtige uil tevoorschijn die geaaid mocht worden...

Groep 5, 5/6 en 6 (74 leerlingen) gingen gamen in een promobus van Nederland Schoon. Wie het snelst verschillende soorten afval weet te scheiden in de juiste bak!

Dezelfde groepen brachten dat de volgende week in praktijk. Opschonen in Molenhoek: het winkelcentrum en omgeving. Jan Alderhout en Annemarie Eras van Animo deelden hesjes, handschoenen en grijpers uit. 20 vuilniszakken vol ingezameld met afval! De kinderen lieten zien wat ze vonden: een portemonnaie en een siervelg. Wat zou je daarvan kunnen maken?

Dat werd dus een knutselmorgen. Met het ingezamelde afval maakten de leerlingen met leerkrachten, Menno en Annemarie voorwerpen: een schooltuin, vesting, vogel, robot, bloem, kanon of een poppetje.

Het opschoonproject is dit jaar tot een megaproject uitgegroeid  waardoor meer leerlingen konden meedoen!

Vorig jaar heeft de Dorpsraad hiervoor een prijs uitgereikt, de Molenhoek-Pakt- Aan-prijs. Volgend jaar krijgt dit project zeker een vervolg!


Natuur- en milieugroep Animo
Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print

Door: Annemarie Eras 

 www.natuurgroepanimo.nl

Intro Natuur- en milieugroep